Doba zkracování pokračuje

31.12.2021

Vážení sportovní přátelé,

jak se stalo naším dobrým zvykem, na našem webu vám již několik let přinášíme informace nezkreslené a ničím neokrášlené a podáváme je tak jak přijdou. Nic si nevymýšlíme a se Zuzkou píšeme vždy pouze křišťálově čistou pravdu, mnohdy i dosti neuvěřitelnou.

Nyní jsme dostali úplně čerstvé informace od zdroje z ústředí ČBaS, který si nepřál být jmenován, o dalších úpravách badmintonového herního systému. A bude to bomba!

O tom, že se začínají některé soutěže družstev, kvůli mediální pozornosti, zkracovat, jsme již psali. V rychlosti: turnaje družstev 1.ligy a extraligy se již nehrají na osm zápasů na dva vítězné sety do 21 bodů, nýbrž pouze na sedm zápasů a na tři vítězné sety do 11ti bodů.

S novým rokem přichází další zkrácení. Tentokrát se střihne do badmintonového kurtu. Aktuální rozměr hracího kurtu je jiný pro dvouhru a jiný pro čtyřhru. Pro singly je aktuálně kurt o rozměrech délka 13,4m x šířka 5,18m. Pro čtyřhru, tedy debl, je kurt o pár čísel širší, tedy 6,10m, délka kurtu zůstává stejná jako hřiště pro zápas dvouher.

Jelikož si začínají, a zejména hlavně ti mladší hráči, stěžovat na to, že je při badmintonu nějak pobolívají nožičky, a že se u něj často zapotí, což pak na okolí nepůsobí vůbec přívětivým dojmem a selfie fotky na sociálních sítích pak vypadají vážně tragicky, rozhodl se Mezinárodní badmintonový svaz k ráznému řešení této globálně neutěšené situace.

Od ledna 2022 se mění rozměry herního kurtu, a to tak, že šířka kurtu zůstává stejná, ale pouze ta singlová, tedy 5,18m. Tento rozměr však nebude mít kurt na šířku, ale na délku! Nová šíře kurtu pak vychází z uvedeného rozměru složitým výpočtem a je stanovena na 3,21m jak pro singl, tak pro debl.

„Slibujeme si od toho, že hráči na menším kurtu budou mít všechno na dosah a nebude nutno vynakládat nějaké velké úsilí k odbíjení badmintonového míčku. Hráči a hráčky pak nebudou příliš zadýchaní, hra bude plynulá a zbyde spousty času i pro oblíbená selfíčka. Tím pak jistě přilákáme další zájemce o badminton,“ prozradil náš zdroj.

Ptali jsme se i našich předních hráčů, jak se s touto změnou dokáží vypořádat a odpověď byla vesměs totožná u všech. Na příklad křemežský hráč Jindra Kukač k této novince povídal:

„Já jsem teda vážně rád, protože jak se honim po kurtu a pak se fotim na web… To bych vám vážně nikomu nepřál. Ráno dávám gel do vlasů a v poledne už mi teče po obličeji. Prostě strašný! Fakt se na nové rozměry kurtu těším.“

Podobně se dal slyšet i Petr Beran, Jindrovo parťák z křemežského týmu:

„No konečně! Toto trvalo. Ten kurt je vážně velkej a než to přeběhnu, tak jsem teda pěkně uhnanej. A pak ten facebook vypadá vážně děsivě. Fakt díky všem, kteří k této novince přistoupili takhle profesionálně a snaží se náš sport udělat zase o kousek krásnějším.“

Zajímal nás také názor dámy, a tak jsem vyzpovídal naší hráčku, Zuzku Matouškovou, jak se na toto téma dívá ona a její odpověď mě nějak zvlášť nepřekvapila:

„No tys mě přeci po tom posledním zápase viděl, ne? Já byla uřícená jako kdybych uběhla maraton. Strašný! Úpravu kurtu vnímám velmi pozitivně a jsem ráda, že se tím opět přiblížíme dalšímu mému tak oblíbenému sportu, a to fotbalu. Tam už to přeci jede na plný pecky několik let. Kluci vypadají fakt dobře a ty jejich fotky na sítích jsou supr. To se v současné době nedá s badmintonem vůbec srovnat.“

Já tedy tímto děkuji všem respondentům za jejich postřehy a už se také těším na novou formu badmintonu, která nás v novém roce čeká. Věřím, že i tato novinka bude badmintonu tím pravým zpestřením.

Přeji všem příjemného Silvestra a šťastný celý nový rok.