První hrací víkend a hned medailový!

8.9.2021

V uplynulém víkendu se konečně rozeběhly badmintonové soutěže jednotlivců. Pro mnohé hráče to byl soutěžní víkend po dlouhé odmlce zapříčiněné vládními opatřeními.

První turnaje v této sezóně odehrály kategorie dospělých, tedy hráči a hráčky, kteří dosáhli alespoň 15ti let věku. Jeden z turnajů startoval již v pátek 3.9.2021 v Benátkách nad Jizerou, druhý turnaj byl pak v Českých Budějovicích v neděli 5.9.2021.

Benátecký pohár GPA

Velmi kvalitní zastoupení hráčů a hráček bylo k vidění v Benátkách nad Jizerou. Na tamní tradiční podnik GPA, který se letos uskutečnil již po 26. Ve startovním poli byla širší česká špička doplněná o několik zajímavých zahraničních jmen. Barvy Křemže jeli hájit Bery a Kuky. Společně s nimi jel na zkušenou strakonický Štěpán Kalbáč.

Nejvytíženější z této trojice byl Peťa Beran, který se přihlásil do všech třech disciplín. V pátek prošel velmi úspěšně kvalifikací singlistů a v sobotní hlavní soutěži vyhrál první kolo. V druhém ale narazil na B.Valentu, kterého ještě nikdy porazit nedokázal. I v sobotu s ním sehrál velmi vyrovnanou bitvu a Petr padl až ve třetím setu 18:21. Škoda, ale na první turnaj takovéto úrovně slušný výkon.

Jindrovi první sobotní kolo v singlech nevyšlo. Nedokázal se rychle srovnat s prostředím a letovými vlastnostmi míčků. Ač se snažil seč mohl, v prvním kole ve třech setech prohrál. Štěpán zkoušel štěstí v páteční kvalifikaci, ale los k němu nebyl příznivý. První kolo kvalifikace tedy prohrál, ale Štěpán je velmi mladý hráč a důležité turnaje má teprve před sebou. Každopádně pro Štěpána to znamenalo konec na turnaji.

Lépe si pak kluci vedli v párových disciplínách. Petr si zahrál mix a debl, Jindra pak mix vynechal a hrál s Petrem až debl.

Peťa nejprve spojil síly se Soňou Hořínkovou z Liberce a dařilo se jim velmi dobře, když dokráčeli až do čtvrtfinále. Tam sice jejich turnajová cesta v mixu skončila, ale dva spolehlivě vyhrané zápasy jsou skvělé.

Co Berymu nevyšlo v mixu, podařilo se mu s Jindrou v deblu. Kluci nenechali opět nikoho na pochybách, že jejich debl patří k absolutní republikové špičce. Doslova kosili jeden pár za druhým a nezastavili se ani ve finále. Kluci se skvěle doplňovali, jejich drtivý útok střídal skvělou obranu a zaslouženě si v Benátkách vybojovali zlaté medaile, pohár, penzum bodů do žebříčku a price money. Za tuto skvěle odvedenou práci si toto všechno zasloužili. Klukům patří velká gratulace a poděkování za reprezentaci našeho klubu i jihočeské oblasti.

OP dospělých České Budějovice

V návaznosti na výše uvedený turnaj se v ČB konal Oblastní přebor dospělých (5.9.2021). Ten slouží pro jihočeské hráče jako vstupenka na nadcházející Mistrovství ČR konané od 17.9.2021 v Praze. Na tuto akci si vybojují vstup pouze vítězové všech disciplín tohoto „kvalifikačního“ turnaje.

Z Křemže dorazila do ČB početná skupina hráčů a hráček.

Největší nadějí na celkové vítězství v turnaji, a tedy minimálně na jedno postupové místo na MČR byla Zuzka Matoušková. Ta společně se Štěpánem Kalbáčem ze Strakonic ovládla soutěž mixů a splnila si vytyčený cíl – vyhrát turnaj a kvalifikovat se na zmíněné MČR. Její následný singl i debl pak znamenal stříbrnou pozici. Pokaždé Zuzce vystavila ve finále stopku velezkušená Lucka Černá z Č.Krumlova.

Postup na MČR si ještě v barvách Křemže zajistil v soutěži mužského deblu Petr Pirtyák se Štěpánem Kalbáčem. Pro Petra to byl první soutěžní turnaj po 1,5 roce. Začátek také tak vypadal. Rozehraný Štěpán ale dvojici svým výkonem podržel a v polovině prvního zápasu se pak chytil zápasového rytmu i Petr a byl Štěpánovi důstojným partnerem. Společně tedy vyhráli soutěž deblistů a mohou se také těšit na MČR.

Další výbornou zprávou z tohoto turnaje je i první účast 16tiletého mladíčka Vojty Kodata mezi dospělými, který ve třech zápasech jednou zvítězil a dokázal si, že jde v kategorii dospělých uhrát nějaké body. Zpět na kurty po mateřské se vrací Martina Weberová, která měla velkou podporu v partnerovi a dcerce Karolínce, hezky si zahrála i Lucka Koudelková. Ta sice na medaili nedosáhla, ale u Lucie je viditelný badmintonový postup směrem výše, a to nás velmi těší.

Oba turnaje dopadly pro naše barvy výborně, posbírali jsme medaile, body a zejména zkušenosti do dalších turnajů a tréninků. Na nadcházející MČR nám všem držte palce. Budeme to potřebovat.